torsdag 29. januar 2015

Hjernens hovedinndeling

Hjernen



Hjernebarken/Cerebral Cortex/Cortex Cerebri
Hjernebarken er det ytterste laget/overflaten av de to hjernehalvdelene. Hjernen består av grå substans som er rik på nevronenes cellekropper. Hjernebarken er 2-5 mm tykk. Hjernebarket er furet og furene som går nedover kalles sulci, og forhøyningene kalles hjernevindinger/gyri. Foldenes funksjon er å øke overflaten på hjernebarken, noe som gjør at det blir et høyere antall nervecellekropper i hjernen.

Neuropil
Neuropil er områdene mellom cellekroppen til nevroner i de delene av hjernen og ryggmargen (spinal cord) som består av grå masse. Dette området rundt nevronenes cellekropper består av umyeliniserte aksoner, dendritter og gliaceller (støtteceller). Disse områdene innholder et lavt antall med cellekropper (cell bodies). Områdene i hjernen med høyest andel nevropil er neocortex og olfactory bulb. Dette er området hvor synaptiske forbindelser blir formet ved hjelp av axoner og dendritter.

Hvit substans/White Matter
Består for det meste av aksoner (axons) og gliaceller, og regnes vanligvis for ikke å være en del av neuropil. Det er de myeliniserte aksonene som gjør den hvite substansen hvit. Lange aksoner som skal frakte informasjon fra cellekroppen er myeliniserte for at overføringen av signalene skal gå raskere. (Umyeliniserte aksoner er mer grå enn hvite. - Noe vi kan se i den grå hjernesubstansen som består mer av umyeliniserte aksoner enn myeliniserte aksoner)

Grå substans/Grey Matter
Grå masse i hjernen som består av cellekroppen til nevroner, neuropil (dendriter, umyeliniserte og myeliniserte aksoner, gliaceller (astroglia og oligodendrocytter) og kapillærblodårer. Fargen i det levende vevet er gråbrun og skyldel kapillærblodårer og cellekroppene som er grå. - Grå substans befinner seg i hjernebarken. Det finnes mer umyeliniserte aksoner i grå substans enn hvit da umyeliniserte aksoner er grå i motsetning til myeliniserte fibre som er hvite)

Hjernens oppbygning i forhold til ulike typer substanser
Hjernebarken består av grå substans som for det meste inneholder nervecellekropper og umyeliniserte fibre. Under hjernebarken det hvit hjernemasse som for det meste består av gliaceller og myeliniserte fibre som forbinder forskjellige deler av sentralnervesystemet. Den hvite massen er hvit pga den store mengdene med den hvite myelinen. Innimellom i den hvite delen av hjernemassen er det også innimellom små komprimerte områder med nervecellekropper (ganglier).





Diencephalon (mellomhjernen)g
Inkluderer thalamus, hypothalamus, epithalamus og subthalamus.

Prosencephalon (den framre hjernen)

Rhombencephalon (bakhjernen)


Thalamus
Består av ca 22 kjerner. Thalamus er involvert i bearbeiding av sanseinntrykk og styrer sensorisk integrering av syn og hørsel (ikke lukt).






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar